Kijėlių specialusis ugdymo centras

Paroda "MŪSŲ VELTINUKAI" Molėtų Krašto muziejuje. Atidarymas gruodžio 3 d. 11 valanda

  • Paskelbta: 2021-12-02
  • Kategorija: Kvietimai

MES – LUKAS A., LUKAS B., LUKAS K., PAULIUS B., EIMANTAS, ANDRIUS, GABRIELĖ, ARNAS, JURGIS, VAIDAS, BENAS, ALEKSANDRAS – šių spalvotų veltinukų autoriai, Molėtų r. Kijėlių specialiojo ugdymo centro mokiniai.

      Kurti šiuos darbelius mus įkvėpė gamtos ir supančios aplinkos daiktų įvairovė, jų formos, dydžiai, spalvos ir veltinukų pavyzdžiai. Vien noro kurti neužteko. Šie mūsų darbeliai neatsirado lengvai. Reikėjo kantrybės, daug sunkaus ir nuobodaus darbo. Juk kai kuriuos veltinius vėlėme, kočiojome, kilnojome, muilavome, plovėme, matavome net kelias dienas  kol pabaigėme. Todėl kiekviename veltinyje yra dalelė mūsų pačių.

     O šitą galimybę kurti, velti įvairiausius daiktus mums suteikė dalyvavimas tarptautiniame ES Interreg V-A bendradarbiavimo per sieną Latvija - Lietuva programos projektas: ,,Socialinių paslaugų įvairovės plėtra bei jų kokybės gerinimas Lietuvos ir Latvijos specialiųjų poreikių vaikams“ (SEE ME, Nr. LLI – 436)

      Mus mokė vyr. mokytoja Ilona Šilinskienė – ji suteikė mums galimybę susipažinti kokius mažus stebuklus galima sukurti iš avies plaukų – vilnos

Mokytoja Ilona labai įdomiai ir daug mums pasakojo, rodė, demonstravo kaip velti iš šių švelnių pūkų kamuolėlių, kaip pasigaminti įvairiausių dalykų: paveikslėlių, dėkliukų, skirtukų, pagalvėlių, aksesuarų. Mūsų šaunioji Mokytoja Ilona pati yra nuostabiai įvaldžiusį šį puikų užsiėmimą, įgijusi ir tautinio paveldo sertifikatą, ir savo pomėgiu užkrėtė ir mus.

Pažintis su vilna ir įvairiomis vėlimo technikomis, prasidėjo nuo susipažinimo su vilna ir veltinio kilme, vilnos rūšimis, kam kokios labiausiai tinkamos ir naudojamos, siekio supažindinti su seniausia tekstilės rūšimi – vilnos vėlimu. 

Mokytoja Ilona nuoširdžiai džiaugėsi, kad mes „SEE ME“ projekte galėjome išbandyti naujas medžiagas ir eksperimentuoti, kuriant meniškus rankdarbius bei pritaikyti juos aplinkos dekoravime.

Praktinis mokymasis prasidėjo nuo mokymosi išgauti rutulio formą, jį formuojant ir  veliant sausuoju ir šlapiuoju būdu. Sauso vėlimo technika – veliama naudojant specialias adatas su mažomis įpjovomis. Badant vilną, adata užkabina plaukelius, jie sukišami vis giliau. Taip gaminys  tvirtėja ir susivelia. Šis būdas naudojamas gaminant žaislus, papuošalus, paveikslus.

Kviečiame Tave, mielas parodos lankytojau, įsigyti vieną kitą darbelį, paaukojant simbolinę sumą –kalėdinėms dovanėlėms. Čia Jus galite įsigyti ne tik gražiųjų veltinukų, bet ir mūsų užaugintų prieskoninių žolelių ar keramikos darbelių.

 

Nuotraukos:
Ilona Šilinskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui